Zaradi preglednosti blockchaina trajnostna merila postajajo dejavniki konkurenčnosti

29/4/2021

Ob mnogih prednostih za uporabnike in proizvajalce je globalizacija prinesla tudi nekatere izzive, od katerih v družbeno zavednem uporabniku najbolj odmevata izkoriščanje poceni delovne sile in nepreglednost v oskrbovalnih verigah s hrano, kar pogosto vodi do izkoriščanja različnih »fair trade« blagovnih znamk, ki pa to v resnici niso.

Medtem ko je večji del sveta sprejel zaobljube sledenju trajnostnih ciljev Združenih narodov (ZN), se iskanja rešitev za zagotavljanje preglednosti lotevajo tehnološka podjetja, velik potencial prinašajo tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) in umetne inteligence.

Medtem ko so mnogi blockchain poznali predvsem kot osnovno tehnologijo kriptovalut, ki ne morejo ubežati statusu špekulativne naložbe, pa prihodnost prinaša nove uporabne vrednosti blockchaina. Vse kaže, da bo tehnologija veriženja podatkovnih blokov prinesla revolucijo tudi pri trajnostni pridelavi in prodaji živil.

Kako so sledljivost, zaupanje in nove tehnologije povezani s trajnostnimi cilji, bo na Podim DX razkrila Leanne Kemp, izvršna direktorica podjetja Everledger in sopredsednica sveta Svetovnega gospodarskega foruma o prihodnosti proizvodnje.

Preberite celoten članek

(izvorni članek na strani ProFinance.si)

 

Skip to content