Superračunalniki za super izzive podjetij

23/10/2023

V petek, 20. oktobra 2023, je v okviru Odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov potekal dogodek Superračunalniki za super izzive podjetij.

Na dogodku so udeleženci najprej izvedeli več o Nacionalnem kompetenčnem centru SLING in projektu EuroCC 2, ki ju je predstavila Urša Vodopivec z Arnesa. Sledili sta predstavitvi HPC centrov, in sicer, HPC centra Arctur, največjega zasebnega centra v srednji in vzhodni Evropi, zgrajenega primarno za potrebe podjetij, ki ga je predstavil vodja centra, Tristan Pahor, in najzmogljivejšega visokozmogljivega računalnika v Sloveniji – HPC Vega, ki ga je predstavil Dejan Valh z Instituta informacijskih znanosti (IZUM).

Oba govorca sta v drugem delu programa udeležencem razkrila še, kako dostopati do uporabe visokozmogljivih računalnikov, medtem ko je Irena Ivanuš, operativna koordinatorka EDIH DIGI-SI, predstavila možnosti uporabe HPC v sklopu Evropskega digitalnega inovacijskega stičišča DIGI-SI.

Dogodek je popestrila predstavitev dr. Jureta Mencingerja, specialista za področje numeričnih simulacij v Gorenju, ki je z udeleženci delil primer dobre prakse uporabe tehnologije HPC v industriji, natančneje, v podjetju Gorenje, ki za svoje potrebe uporablja tako HPC Arctur, kot tudi HPC Vego. Udeleženci so med drugim izvedeli, za kakšne izračune Gorenje uporablja HPC in kakšna je njihova korist, dobili vpogled v primera CFD izračunov ter v potek izvedbe CFD simulacije z uporabo visokozmogljivega računalnika.

*CFD – Computational Fluid Dynamics (sln. računalniška dinamika tekočin)

Skip to content