Slovenija po stopnji digitaliziranosti na 16. mestu med 28 državami članicami EU

30/6/2020

Evropska komisija od leta 2014 spremlja digitalni napredek držav članic s poročili o indeksu digitalnega gospodarstva in družbe DESI (Digital Economy and Society Index).

Digitalizacija in digitalne dobrine so se izkazale za še kako pomembne za naša gospodarstva v času pandemije COVID-19. Omrežja, povezljivost, umetna inteligenca, super računalništvo, digitalne kompetence in spretnosti so nam omogočile, da smo med pandemijo nadaljevali z delom in da smo lahko spremljali širjenje virusa. Digitalna tehnologija bo imela tudi ključno vlogo v gospodarskem okrevanju.

Slovenija je tokrat izboljšala svojo uvrstitev in se po indeksu digitalnega gospodarstva in družbe DESI za leto 2020 uvrstila na 16. mesto med 28 državami članicami EU. Glede na čas pred pandemijo je Slovenija v vseh petih razsežnostih izboljšala svojo oceno, vendar je v razvrstitvi napredovala le v razsežnosti integracije digitalne tehnologije.

V razsežnosti človeškega kapitala se je ocena zvišala s 46,3 na 48,3 in je zdaj blizu povprečne ocene EU, ki znaša 49,3. Prav tako se je zvišala ocena pri uporabi interneta z 49,8 na 51,7, a Slovenija še vedno zaostaja za povprečno oceno EU, ki znaša 58,0.
V razsežnosti povezljivosti pa je Slovenija napredovala z ocene 48,6 na 50,2 in je zdaj tik nad povprečno oceno EU, ki znaša 50,1, nazadovala pa je tudi za več mest v razvrstitvi. Slovenija je izboljšala svojo oceno v integraciji digitalne tehnologije z 39,1 na 40,9 in se zdaj uvršča zelo blizu povprečne ocene EU, ki znaša 41,4. Znatno je izboljšala oceno v razsežnosti digitalnih javnih storitev s 64,5 na 70,8, s čimer je tik pod povprečno oceno EU, ki znaša 72,0. Slovenija se je pri svoji uvrstitvi v razsežnosti digitalnih javnih storitev dvignila za eno mesto.

Trenutno  Slovenija izvaja strategijo Digitalna Slovenija 2020, ki je bila sprejeta marca 2016. Strategija zajema vsa področja življenja in razvoja: javne storitve, podjetništvo, gospodinjstva in izobraževanje. Slovenija zdaj pripravlja strategijo umetne inteligence in posodablja strategijo Digitalna Slovenija.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.

Skip to content