Sistem za raziskave v dodajalni izdelavi kovinskih in polimernih materialov

Podravska regija

Naprava za lasersko taljenje: Naprava za dodajalno izdelavo (»3D tisk«) kovinskih izdelkov s tehnologijo laserskega taljenja. Opremljena je z 200 W Yb:steklo laserjem in z delovnim prostorom velikosti 125 x 125 x 200 mm3 . Debelina sloja je nastavljiva od 0,015 do 0,1 mm. Naprava deluje s kovinskimi prahovi granulacije 0,03 do 0,06 mm in poteka v zaščitni atmosferi kar omogoča uporabo reaktivnih materialov. Vsebuje integriran sistem za ravnanje z materialom kar preprečuje njegovo kontaminacijo. Programska oprema omogoča poljubno spreminjanje procesnih parametrov in s tem izvajanje različnih poskusov ter razvoj novih materialov za dodajalno izdelavo.

Naprava za lasersko sintranje: Naprava za dodajalno izdelavo (»3D tisk«) polimernih izdelkov s tehnologijo laserskega sintranj. Opremljena je s 30 W CO2 laserjem in z delovnim prostorom velikosti 240 x 190 x 300 mm3 . Debelina sloja je nastavljiva od 0,06 do 0,1 mm. Naprava deluje s polimernimi prahovi in poteka v zaščitni atmosferi kar preprečuje oksidacijo in zagotavlja izdelavo popolnoma funkcionalnih izdelkov. Programska oprema omogoča poljubno spreminjanje procesnih parametrov in s tem izvajanje različnih poskusov ter razvoj novih materialov za dodajalno izdelavo.

Naprava za ultrazvočno atomizacijo kovinskih prahov: Ultrazvočni atomizator je naprava, prilagojena delovanju v laboratorijskih razmerah. Jedro naprave predstavlja sklop plazemskega obloka, ki nastane med wolframovo elektrodo in elektrodo pritrjeno na sonotrodo, ki vibrira s frekvenco 35 kHz. Naprava omogoča izdelavo prahov iz različnih kovinskih predoblik (okrogle palice ali žica). Prahovi imajo sferično obliko, ki jo zahtevajo naprave za selektivno lasersko taljenje.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.