Novi superračunalnik Vega v Mariboru

6/10/2020

Novi superračunalnik Vega, ki bo začel delovati marca 2021, bo v prostorih Inštituta informacijskih znanosti IZUM v Mariboru v sodelovanju s slovenskimi izvedenci postavila evropska korporacija Atos. Vega bo eden izmed petih centrov EuroHPC prve generacije, z zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo pa bi se danes uvrstil med 50 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu.

IZUM, v okviru projekta HPC RIVR, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020 in Skupno podjetje EuroHPC sta na osnovi odločitve o izbiri ponudnika za izgradnjo superračunalniškega sistema Vega podpisala pogodbo o nakupu sistema z izbranim ponudnikom Atos, ki je evropsko podjetje s sedežem v Franciji in spada med vodilne svetovne ponudnike in inovatorje na področju digitalne transformacije in superračunalništva.

Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a je ob tem izjavil: “Superračunalnik Vega bo izpolnil cilje projekta HPC RIVR in dal novi generaciji izvedencev in raziskovalcev ter širši slovenski strokovni javnosti na voljo vrhunsko tehnologijo, s katero bodo lahko kos novim izzivom v okviru Slovenske iniciative SLING ter bodo hkrati tvorno prispevali v regionalnih in evropskih iniciativah. “

Novi računalnik bo celo presegel načrtovano zmogljivost programa izgradnje slovenskih superračunalniških sistemov v okviru projekta HPC RIVR, ki ga skupaj z Univerzo v Mariboru izvajata IZUM in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto, saj bo tretjino investicije prispevalo Skupno podjetje EuroHPC.

Prof. dr. Zoran Ren, prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru in vodja projekta HPC RIVR je izjavil: “Projekt HPC RIVR in uspešna izvedba velikega in kompleksnega javnega naročila za nabavo superračunalnika Vega dokazuje, da smo v sodelovanju sposobni izpeljati tudi najzahtevnejše projekte. Sodelovanje pa bo še kako potrebno za učinkovito izrabo novih superračunalniških sistemov ter zagotavljanje njihovega nadaljnjega razvoja in nadgradnje zmogljivosti v prihodnje.”​

Anders Dam Jensen, direktor Skupnega podjetja EuroHPC, pravi, da bo “superračunalnik Vega v začetku prihodnjega leta povečal računske kapacitete v Sloveniji in v Evropi. Podpiral bo evropske raziskovalce in uporabnike iz javnega sektorja in gospodarstva ne glede na to, od kod iz Evrope prihajajo. Sistem Vega bo gonilna sila inovacije, ki bo pomagala Evropi v globalnem tekmovanju na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov.”

​Novi računalnik Vega v vrednosti 17,2 milijona evrov in z računsko zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo oziroma 6,8 milijona milijard izračunov na sekundo bo omogočal tudi izredno hiter prenos podatkov do drugih superračunalniških centrov (500 Gbit/s) in njihovo trajno hrambo (24 PB). S širokopasovno povezavo GÉANT in podatkovnim repozitorijem bo podpiral tudi odprto znanost in polnopravno sodelovanje v evropskih informacijskih in znanstvenih projektih. Superračunalnik Vega bo začel delovati marca 2021.

Program izgradnje visokozmogljivih kapacitet, znanja in sodelovanja v Sloveniji je bil doslej izjemno uspešen, saj ni le vzpostavil novih računskih gruč, temveč je tudi zagotovil usposabljanje novih strokovnjakov na področju superračunalništva. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je s projektom HPC RIVR spodbudilo močno sodelovanje na državni ravni, v katerem je Slovensko superračunalniško omrežje SLING združilo znanje vseh skupin in institucij v Sloveniji, ki delujejo na tem področju. Poleg sodelovanja v evropskih pobudah, kot sta PRACE in EuroHPC, se je Slovenija vključila tudi v konzorcij Leonardo, ki bo v okviru pobude EuroHPC zgradil superračunalnik s tridesetkrat večjo zmogljivostjo v italijanskem superračunalniškem centru CINECA v Bologni, ter v projekt vzpostavitve nacionalnih superračunalniških kompetenčnih centrov EuroCC, ki bo povečal dostopnost tehnologije v izobraževanju, znanosti in industriji.

V okviru iniciative EuroHPC bo novemu sistemu sledilo še več sistemov, in sicer štirje sistemi podobne velikosti (LuxProvide v Luksemburgu, Sofiatech v Bolgariji, Nacionalni superračunalniški center IT4Innovations na Češkem in Napredni računski center Minho na Portugalskem ter trije sistemi, ki se bodo približali zmogljivosti trilijon operacij na sekundo; izbrani so bili:

​Superračunalniški center v Barceloni, IT center za znanost CSC na Finskem in CINECA v Italiji, kjer v projektu Leonardo sodeluje tudi slovenski nacionalni konzorcij SLING.

Skip to content