Zakaj je pomembna digitalizacija in digitalna transformacija v gospodarstvu?


ŠGZ 9. 2. 2021, ob 9:00 pripravlja spletno delavnico “Zakaj je pomembna digitalizacija in digitalna transformacija v gospodarstvu?”.

Digitalna pokrajina se z eksponentno hitrostjo spreminja in pandemija pa je to le še pospešila. Takšna revolucija pa ni nekaj novega, s tem se človeštvo sooča že milenije in iznajdljivi se iz zgodovine učijo. Eden bolj znanih primerov tehnološke revolucije, ki je zajela cel svet in spremenila tako delovanje podjetij kot sama delovna mesta, je bila industrijska revolucija.

Zamislite si, kako so podjetja delovala pred industrijsko revolucijo in kako po njej? Menite, da so se vsi zavedali tega, da jim bo investicija v stroje prinesla neslutene prednosti na trgu? Sicer je od takrat preteklo že veliko časa, a ostaja nespremenjeno dejstvo, da je bilo za to, da so nekatera podjetja zacvetela, ključna miselnost.

Podrobnosti dogodka

08.45 – 09.00 Registracija – vključitev udeležencev
09:00 – 09:05 Pozdravni nagovor – dr. Dragica Marinič, vodja projektne pisarne ŠGZ
09:05 – 09:50 doc.dr. Muhamed Turkanović in Maja Sušec, prednosti digitalizacije skozi prizmo DIGITALNEGA INOVACIJSKEGA STIČIŠČA (DIH) UM.
09:50 – 10:00 Vprašanja in odgovori DIH UM
10:00 – 11:00 Uroš Orešič, so-ustanovitelj podjetij U-centrix, spletna delavnica Digitalizacija in digitalna transformacija

PREDNOSTI DIGITALIZACIJE skozi prizmo DIGITALNEGA INOVACIJSKEGA STIČIŠČA UM

Izkazalo se je, da je glede na situacijo zaradi trenutne pandemije digitalna preobrazba z razlogom že nekaj let mantra številnih lokalnih, regionalnih, kakor tudi svetovnih strokovnjakov, gospodarstvenikov in odločevalcev. In čeprav sedaj vemo, da je za poslovno preživetje za številne digitalna preobrazba nujna, se kljub temu preobrazba ne udejanja dovolj hitro in učinkovito. Vzrok temu je mogoče že v odgovoru na vprašanje: „Kaj pa je digitalna preobrazba?“. Za določena podjetja je to lahko že vpeljava spletne trgovine, lahko pa je tudi kompleksnejša preobrazba v smeri brezpapirnega poslovanja ob podpori IKT, uporaba digitalnega dvojčka za namene optimizacije poslovanje, vpeljava umetne inteligence za namene prediktivnih analiz itn.

Za vse omenjene oblike digitalne preobrazbe je nujno potrebno (visoko-tehnološko in specializirano) znanje, izkušnje in podpora širšega ekosistema, kar pa tudi veliko krat primanjkuje znotraj podjetij (ne glede na velikost). Cilj digitalnih inovacijskih stičišč (DIH), kot je DIH Univerze v Mariboru (DIH UM), je ravno nudenje podpornega ekosistema, ki lahko odigra vlogo t. i.  enotne vstopne točke za učinkovito izvedbo digitalne preobrazbe.

DIH UM ponuja podjetjem dostop do izjemne visoko-tehnološke raziskovalne infrastrukture ter visoko-kvalificiran kader (več kot 1200 raziskovalcev UM), ki podjetjem omogočajo t. i. Testiranje pred inoviranjem ter potrebna izobraževanja za digitalno preobrazbo, dostop do mednarodnih partnerjev preko različnih mednarodnih mrež in še mnogo drugih storitev, ki jih bomo predstavili tekom dogodka. Na kratko, DIH UM podjetjem pomaga rešiti izzive povezane z digitalno preobrazbo.

Spletni seminar bo potekal preko aplikacije MS Teams. Za sodelovanje potrebujete računalnik z internetno povezavo, mikrofonom, brskalnikom Google chrome ALI nameščeno aplikacijo MS Teams.

Preberi več