Dan odprtih podatkov Slovenije

Stičišče odprtih podatkov Slovenije vabi na DAN ODPRTIH PODATKOV, katerega namen je predvsem seznaniti in širiti zavest o pomembnosti in vlogi odprtih podatkov za razvoj družbe, hkrati pa tudi spodbujanje sodelovanja in povezovanja tistih, ki odprte podatke uporabljajte pri svojem delu; gospodarstveniki, razvijalci aplikacij, analitiki, študenti in drugi. Tudi letos bomo predstavili izkušnje iz prakse ter aktivnosti, ki potekajo na področju odpiranja podatkov.

Dan odprtih podatkov je mednarodni vsakoletni dogodek. Letos ga z različnimi dogodki, ki potekajo po celem svetu, obeležujemo že enajstič po vrsti.

Agenda dogodka

9:00 Uvodni nagovor (predstavnik MJU DS mag. Peter Geršak, predstavnik OPSIHub mag. Aleš Veršič)
9:10 Predstavitev primerov uporabe odprtih podatkov

  • Tanja Lucaj, DIH Slovenije in mag. Željko Gudžulić, MOL; Odprti podatki in mapiranje v vsakodnevnem življenju
  • Miha Pšenica, Mihov.com spletne storitve d.o.o.; Izkušnja pri uporabi podatkov Zavoda RS za zaposlovanje

9:40 Predstavitev aktualnih zakonodajnih aktivnosti na področju odprtih podatkov v Sloveniji in EU (novela ZDIJZ, zbirke velike vrednosti (HVD), Uredba o evropskem upravljanju podatkov)

  • mag. Mateja Prešern,
  • mag. Aleš Veršič

9:50 Predvideni ukrepi in aktivnosti na področju odpiranja podatkov javnega sektorja v 2021 Alenka Pšeničnik
10:00 Zaključek dogodka

Dan odprtih podatkov poteka v organizaciji Stičišča odprtih podatkov Slovenije.

Pobudnika ustanovitve stičišča odprtih podatkov sta Tehnološki Park Ljubljana d.o.o. (projekt ODEON – Open Data for European iNnovation – programa Interreg Mediterranean ) in IKT-Horizontalna mreža pri Združenju za informatiko in telekomunikacije (GZS), ob podpori Ministrstva za javno upravo.

Preberi več