Zaključni dogodek v okviru projekta AI REGIO

29/9/2023

27. oktobra 2023 smo se v Bruslju udeležili zaključnega dogodka v okviru projekta AI REGIO – zveze regij in digitalnih inovacijskih stičišč za digitalno preobrazbo evropskih MSP, ki temelji na umetni inteligenci.

Dogodek je potekal v duhu štirih ključnih tem projekta, in sicer, umetne inteligence, regij, digitalnih inovacijskih stičišč ter malih in srednje velikih podjetij. Predstavljeni so bili rezultati projekta in uspeh, ki smo ga partnerji dosegli, med drugim, močno vzpostavljanje sodelovanja znotraj regij in držav članic, izboljšanje ponudbe digitalnih inovacijskih stičišč z namenom pomagati malim in srednje velikim podjetjem ter izbrani eksperimenti projekta.

Udeleženci so v prvem sklopu bolje spoznali vidik digitalnih inovacijskih stičišč (DIH-ov), predstavljene so bile metodologija za razvoj in delovanje DIH-ov, platforma DIH4INDUSTRY in njena uporaba, mreža didaktičnih tovarn (tj. »Didactic Factory Network«) ter regionalni ekosistem. Udeleženci so prav tako prispevali svoje mnenje v interaktivni diskusiji o tem, kako lahko DIH-i in EDIH-i (Evropska digitalna inovacijska stičišča) izboljšajo svojo ponudbo za mala in srednje velika podjetja.

Drugi sklop se je osredotočil na podatkovno platformo za proizvodnjo, imenovano DATA4AI, ki temelji na umetni inteligenci. Poleg tega je bil predstavljen eden od rezultatov projekta, tj. AI4Manufactuirng Toolkit, ki vsebuje kar 20 tehnoloških sredstev umetne inteligence, od katerih je bilo nekaj uporabljenih tudi v eksperimentih projekta. Sledila je interaktivna diskusija o izzivih, s katerimi se srečujejo podjetja, ki se odločijo za implementacijo umetne inteligence v svoje poslovanje.

V zadnjem sklopu dogodka so se obiskovalci podrobneje seznanili z izbranimi eksperimenti projekta, med njimi je bil predstavljen tudi eksperiment Univerze v Mariboru in Mariborskega vodovoda z naslovom Z umetno inteligenco do odkrivanja vodnih izgub. Udeležencem je bila predstavljena metodologija 6P, orodje za ocenjevanje, uporabljeno pri eksperimentih malih in srednje velikih podjetij. Udeleženci so bili povabljeni k sodelovanju tudi v zadnjem sklopu, v katerem smo skupaj ugotavljali kako učinkovito obveščati podjetja o kaskadnih razpisih.

Vsi trije sklopi so bili podprti s panelno diskusijo, kjer so izbrani partnerji projekta razmišljali o temah posameznih sklopov, o izzivih, ki jih še prinašajo, in tudi o svojih izkušnjah ter prednostih, ki izhajajo iz projekta.

Nekaj utrinkov z dogodka si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Skip to content