Slovenija in EU na poti k varni uporabi umetne inteligence

16/9/2021

Ministrstvo za javno upravo je v okviru predsedovanja Svetu EU skupaj z Evropsko komisijo organiziralo konferenco na visoki ravni, o umetni inteligenci, kjer smo lahko poslušali, kako bomo živeli in se spoprijeli z umetno inteligenco v prihodnosti.

Sodelujoči so razpravljali o aprila letos sprejetem evropskem svežnju o umetni inteligenci. Sveženj vsebuje predloge in usmeritve o tem, kako razvijati, uvajati in urejati uporabo etične in zaupanja vredne umetne inteligence v Evropi na način, ki postavlja človeka v središče ter zagotavlja, da je zgrajena in uporabljena v dobrobit posameznika in družbe, ki si prizadeva za demokratične vrednote, pravno državo in človekove pravice.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v otvoritvenem nagovoru konference poudaril, da je področje umetne inteligence prednostna naloga slovenskega predsedovanja Svetu EU. »Želimo spodbujati razprave o tem, kako ustrezno urediti to področje in podpirati prihodnji razvoj umetne inteligence na trajnostni način. Spoprijemamo se z relativno neznanim področjem in le široka udeležba na odprti razpravi nas lahko vodi naprej pri razumevanju možnih učinkov različnih odločitev za prihodnost. Prav zato bo današnja konferenca oblikovalcem politik in voditeljem na področju raziskav, gospodarstva in civilne družbe omogočila razpravo o odprtih vprašanjih. Slovenija ima na področju umetne inteligence več kot 40-letno zgodovino raziskav, zato je lokacija za takšno razpravo vsekakor primerna,« je poudaril minister.

Konferenca se je osredotočala na različne vidike. Prvi dan so se sodelujoči posvetili predvsem njeni zakonski ureditvi, spodbujanju standardizacije, zagotavljanju učinkovitega nadzora in urejanju odgovornosti deležnikov. EU ta vprašanja tudi sicer ureja prva na svetu. Drugi dan so sodelujoči, med njimi tudi vodja DIH UM, doc. dr. Muhamed Turkanović, razpravljali o ustreznem okolju za spodbujanje financiranja inovacij na področju umetne inteligence, o spodbujanju zelene umetne inteligence in izobraževanju o novih tehnologijah.

Skip to content