IMAMO GA! Najzmogljivejši javni superračunalnik v Sloveniji!

2/4/2021

HPC RIVR slovenskim raziskovalcem in industriji omogoča uporabo najsodobnejše superračunalniške tehnologije in s tem bistveno povečuje konkurenčnost Slovenije na mednarodnih trgih in v znanstveni sferi. Vzpostavljena oprema v okviru HPC RIVR tako Slovenijo uvršča med države z razvito superračunalniško tehnologijo. Za razliko od klasičnih centrov HPC, ki so prvenstveno namenjeni intenzivnemu računanju, HPC RIVR omogoča tudi obdelavo velike količine podatkov in hitro izmenjavo z ostalimi računskimi centri ter računanje na sodobnih enotah GPU.

Z slavnostno prireditvijo se ​projekt vzpostavitve nacionalnega superračunalniškega centra ”Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR”, katerega rezultat je najzmogljivejši javni superračunalnik v Sloveniji, približuje zaključku.

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič je v svojem nagovoru izpostavil: ”Tako kot smo se pred letom in pol veselili simbolnega zagona prototipnega superračunalnika HPC RIVR, se sedaj ob zaključku projekta veselimo, da oprema, vzpostavljena v okviru HPC RIVR, Slovenijo uvršča med države z razvito superračunalniško tehnologijo, na lestvici Top500 pa med 100 največjih superračunalnikov na svetu… Projekt HPC RIVR nas kot vseslovenski projekt zavezuje k povezovanju in sodelovanju z vsemi visokošolskimi in raziskovalnimi inštitucijami, industrijo ter drugimi deležniki v slovenski družbi, hkrati pa spodbuja našo smelost in odločnost, da podano priložnost izkoristimo za nadaljnji dvig kakovosti našega znanstvenoraziskovalnega dela, našo ambicijo delovati na globalni ravni, pospešiti prenos znanja v okolje in s tem na najboljši možni način prispevati k nadaljnjemu uspešnemu razvoju naše družbe.”

Prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru in vodja projekta HPC RIVR prof. dr. Zoran Ren je izpostavil: ”HPC RIVR je infrastrukturni investicijski projekt, v okviru katerega smo vzpostavili superračunalniško infrastrukturo, ki naslavljajo zahteva slovenske znanosti. Najpomembnejša pridobitev je produkcijski superračunalnik Vega, umeščen v IZUM. Ko bo ta prešel v obratovanje, bo 40. najzmogljivejši superračunalnik na svetu, s čimer bo Slovenija postala 13. država z najzmogljivejšo superračunalniško infrastrukturo na svetu…. Tako smo za približno 40-krat povečali računalniške zmogljivosti celotne Republike Slovenije. Za prihodnost slovenskega superračunalništva pomeni razvoj področja, pomeni strojno opremo, s katero bomo lahko naslovili izzive digitalizacije in predvsem družbe 5.0, ki je pred nami.”

Direktor Instituta informacijskih znanosti dr. Aleš Bošnjak je poudaril: ”HPC Vega bo pripravljen za produkcijsko obratovanje v aprilu 2021. Slovenskim in evropskim znanstvenikom bo omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih in dodatno pospešil razvoj na področju uporabe superračunalniških zmogljivosti v Sloveniji. Z VEGO je Slovenija postala pomemben del vseevropske iniciative za izgradnjo slovenskega superračunalniškega ekosistema. Uporabniki Vege bodo pretežno znanstveniki in raziskovalci Slovenije in Evrope, ki ga bodo uporabljali na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analiza, personalizirana medicina, bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in materialov.”

Svoje misli je delil tudi dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu prof. dr. Matej Makarovič: ‘‘Bistveno je, da je takšen sistem na voljo slovenski akademski skupnosti, našim raziskovalcem, visokošolskim učiteljem in sodelavcem, pa tudi njihovem sodelovanju z gospodarstvom. Posebej pa se veselim dejstva, da ga bomo lahko vključili v izobraževalni proces…. V okviru študijskih programov bodo lahko študenti preko uporabe novega superračunalnika praktično spoznavali, kako lahko superračunalnik pomaga pri njihovem študiju in potem kasneje pri njihovem poklicem delu.”

Projekt je financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (80 %) ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (20 %), v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020. Tretjino investicije za VEGO pa je prispevalo Skupno podjetje EuroHPC. Prijavitelj in koordinator projekta HPC RIVR je Univerza v Mariboru (UM), kjer je postavljen prototipni superračunalnik MAISTER, konzorcijski partnerji na projektu pa so Institut informacijskih znanosti (IZUM), kjer je postavljen primarni superračunalnik VEGA ter Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ), kjer je postavljen prototipni superračunalnik za oddaljeni dostop TRDINA. HPC RIVR je zasnovan kot nacionalna infrastruktura odprtega dostopa. Temelji na izhodiščih Evropske listine o dostopu do raziskovalnih infrastruktur (European Charter for Access to Research Infrastructures). Odprti dostop do javnih znanstveno-raziskovalnih infrastruktur in infrastruktur, ki so pretežno v uporabi ali upravljanju javnih izobraževalnih in znanstveno-raziskovalnih organizacij, je ključna komponenta evropske strategije promocije odprte znanosti in odprtega inoviranja.

VIRTUALNI OGLED SUPERRAČUNALNIKA VEGA

Skip to content