Zaupanja vredna umetna inteligenca v industriji 4.0.


Vabljeni na serijo petih dogodkov na temo: Upravljanje s sistemi umetne inteligence (AI governance)

1. DOGODEK: Zaupanja vredna umetna inteligenca v industriji 4.0.

Tehnologija umetne inteligence je v zadnjih letih postala zrela, široko dostopna, vključena v različne poslovne in družbene procese in celo v naša zasebna življenja. Ob tem pa umetna inteligenca za večino ljudi predstavlja skrivnost in posledično ustvarja določeno nelagodje in strahove. Posledice uporabe umetne inteligence sprožajo tudi različne poglede deležnikov in raziskovalcev in s tem številna etična vprašanja. Odgovor in rešitev za vzpostavitev zaupanja vredne tehnologije umetne inteligence je v ustrezni regulativi in opredeljenih etičnih smernicah.

Človeški nadzor, varnost, zasebnost, preglednost, transparentnost, raznolikost, nediskriminacija, pravičnost, okoljska in družbena blaginja, odgovornost – le nekaj pojmov, ki bi morali biti ključni za koncept zaupanja vredne tehnologije umetne inteligence.

Nova doba umetne inteligence nam torej narekuje varno in zaupanja vredno uporabo, ki mora biti opredeljena z ustreznimi smernicami in ustrezno regulirana. Kakšne so smernice EU in drugih iniciativ (OECD, UNESCO, UN, Council of Europe)? Kakšna je situacija v praksi? Na kaj morajo paziti razvijalci? Na kaj morajo paziti uporabniki? Kako zagotoviti ustrezne varovalke za varno uporabo umetne inteligence? Kakšen je pogled različnih deležnikov na trenutno ureditev? Kateri so največji izzivi, ki jih prinaša upravljanje s sistemi umetne inteligence? Kakšni so primeri dobrih praks?

Svoja stališča, razumevanje in poglede na ključna vprašanja bodo skozi serijo petih dogodkov predstavili ugledni strokovnjaki in deležniki s pravnega, poslovnega, tehničnega, raziskovalnega, regulatornega in etičnega vidika. Serija petih dogodkov se bo nanašala na spodnja področja:

– Industrija 4.0

– Oglaševanje in uporabniški podatki

– Mediji in analiza tekstovnih dokumentov

– Slike, video, zvok

– Pametne skupnosti

Stališča, razumevanja in poglede, izoblikovane skozi serijo dogodkov, bomo strnili v smernice, ki bodo osnova za zaupanja vredno uporabo umetne inteligence.

Z veseljem vas vabimo na prvi dogodek na temo Zaupanja vredno umetne inteligence v industriji 4.0. Na prvem dogodku bomo predstavili nov dokument Evropske komisije, ki nakazuje pravne okvirje za bodoče regulatorje in razvijalce sistemov umetne inteligence. Poleg zadnjega dokumenta Evropske komisije na tem področju, bodo predstavljene tudi iniciative, ki naslavljajo enake probleme globalno (OECD, UNESCO, UN). Nadalje si bomo skozi iniciativo Facebook projekta Open Loop ogledali komplementarni pristop k urejanju upravljanja sistemov umetne inteligence. S kakšnimi izzivi se soočajo na nivoju posamezne rešitve in njihove vpeljave, pa si bomo ogledali skozi primer podjetja Qlector. Uvodna predavanja bodo predstavljala temelje razprave na okrogli mizi, kjer bomo skušali zbližati razumevanje in stališča različnih ključnih deležnikov, ki jih bomo strnili v predloge za konkretne smernice, ki naslavljajo tudi potencialne specifike posameznih industrijskih domen.

Dogodek bo potekal 1. junija, med 10.00 in 13.30, na platformi ZOOM.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Na dogodek se prijavite preko spodnje povezave, nekaj dni pred dogodkom vam na posredovani e-naslov pošljemo povezavo na dogodek. Prijava je možna do ponedeljka, 31. maja, do 12. ure oziroma do zapolnitve mest.

Več o dogodku