Demistifikacija umetne inteligence v javni upravi


V torek, 28. 11. 2023, bo v spletni obliki od 9.00 do 13.00 potekal demistifikacijski seminar na temo umetne inteligence v medicini in zdravstvu.

Razvoj informacijskih tehnologij je pripeljal do obdobja, v katerem ustvarjamo, delimo in izmenjujemo čedalje večje količine podatkov. Ker obseg razpoložljivih podatkov presega zmožnosti običajnih, uveljavljenih računalniških sistemov za njihovo učinkovito analizo, je postalo področje umetne inteligence in strojnega učenja ključno za spopadanje s to nalogo. To pa prinaša nove izzive in zahteve, kot so natančnost in zanesljivost, kompleksnost pridobivanja podatkov, transparentnost napovednih modelov, verodostojnost validacije, varovanje zasebnosti in etična vprašanja.

Izhajajoč iz dveh desetletij praktičnih izkušenj pri uporabi umetne inteligence na različnih področjih, bomo v okviru seminarja predstavili, kaj umetna inteligenca sploh je, ter skozi različne primere demonstrirali nekaj možnosti za njeno učinkovito uporabo. Pri tem bomo opozorili na nekatere pasti, v katere se vse prehitro ujamejo premalo izkušeni razvijalci, ki pod vplivom pogosto prevelikih pričakovanj in nerealnih zahtev okolja vidijo metode umetne inteligence kot novo »magično« tehnologijo.

Seminar bo izvedel prof. dr. Vili Podgorelec, vodja Laboratorija za inteligentne sisteme na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Datum: 28. 11. 2023

Trajanje: 9.00-13.00

Lokacija: online

Področje: javna uprava

Prijavite se na dogodek tukaj.