Demistifikacija (ne)varnosti uporabnika na spletu


V četrtek, 18. januarja 2024, bo v spletni obliki od 11. do 15. ure potekal demistifikacijski seminar na temo varnosti uporabnikov na spletu.

Ker vedno več časa preživimo na spletu, se pogosto srečujemo z različnimi varnostnimi grožnjami. Poleg varnosti na spletu ogrožamo tudi svojo zasebnost, na kar pogosto ne pomislimo. V prvem letošnjem demistifikacijskem seminarju se bomo zato osredotočili na koncepte in tehnologije, ki ogrožajo in varujejo uporabnike na spletu in za katere je pomembno, da jih uporabniki prepoznajo, uporabljajo ali razumejo njihovo korist.

V okviru seminarja bomo obravnavali različne vidike kibernetske varnosti. Da bi bili uporabniki sposobni prepoznati različne kibernetske napade, bomo del seminarja namenili prav tem. Ti bodo vključevali krajo identitete, različne oblike prevar (npr. phishing), škodljive programske opreme (npr. izsiljevalsko programje (ang. ransomware)) in podobno. Predstavljene bodo tudi tehnologije, ki lahko pripomorejo pri zagotavljanju zasebnosti (npr. TOR ali VPN). Pogledali si bomo, zakaj so gesla ranljiva in kaj so pogoji, da lahko za neko geslo rečemo, da je varno. Predstavili bomo upravljavce gesel in zakaj so ti dobri za splošno varnost naših računov. Predstavili bomo naprednejše metode overjanja in varovanja dostopa do naših računov, kot je dvo-faktorsko overjanje ter FIDO2 oz. Passkey, ki ima potencial, da bo v prihodnjih letih v veliki meri nadomestil trenutne oblike varovanja spletnih računov. Predstavili bomo tudi nekaj izkušenj večjih organizacij pri prehodu na uporabo FIDO2.

Seminar bosta izvedla doc. dr. Lili Nemec Zlatolas in dr. Marko Kompara iz Laboratorija za podatkovne tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Datum: 18. 1. 2024

Trajanje: 11.00 – 15.00

Lokacija: MS Teams

Področje: kibernetska varnost

Registracija na seminar