DIH-World – krepitev regionalnih DIH-ov za pospeševanje digitalizacije evropskih MSP

19/6/2023

Junija 2023 se zaključuje projekt DIH-World, ki je svojo pot začel 1. julija 2020. Projekt DIH-World, ki se ponaša z geslom Accelerating deployment and matureness of DIHS for the benefit of Digitisation of European SMEs, kar v prevodu pomeni pospeševanje uvajanja in zrelosti digitalnih inovacijskih stičišč v korist digitalizacije evropskih MSP, je v treh letih delovanja počel ravno to – krepil regionalna digitalna inovacijska stičišča (DIH-e) in s tem pospeševal digitalizacijo evropskih malih in srednje velikih podjetij.

Poleg številnih aktivnosti, namenjenih spodbujanju razvoja regionalnih DIH-ov in njihove ponudbe evropskih malim in srednje velikim podjetjem, so bili v sklopu projekta DIH-World vsako leto organizirani tudi številni povezovalni oziroma mreženjski dogodki pod krovnim imenom Community Days, ki so potekali v 26 državah po Evropi. Čar in namen teh dogodkov je bil povezati mala in srednje velika podjetja s podjetji s srednje veliko tržno kapitalizacijo in DIH-i ter tako spodbuditi medsebojno interakcijo in sodelovanje.

Tudi DIH UM je kot del projekta vsako leto organiziral DIGI-SI Community Days konferenco in tako združil podjetja, podporne institucije, strokovnjake z industrije in akademske sfere, da so si lahko izmenjali dobre prakse in poiskali priložnosti za sodelovanje.

Tako smo aprila leta 2021 organizirali DIGI-SI Community Days na temo Trenutno stanje in priložnosti za digitalizacijo slovenskega gospodarstva v okviru nove finančne perspektive EU 2021-2027, kjer so se nam pridružili številni priznani govorci in predstavili priložnosti za digitalno preobrazbo podjetij, zasnovo in cilj konzorcija DIGI-SI ter dobre prakse in rešitve na področju digitalizacije podjetij.

Znova smo se zbrali leto kasneje, maja 2022, ko smo skupaj razmišljali o družbenem vplivu zelenega in digitalnega prehoda. Udeleženci so dobili vpogled v eksperimente, nastale v okviru projekta DIH-World, izvedeli, katere so aktualne možnosti kaskadnega financiranja, kot glavnega govorca pa smo gostili izr. prof. dr. Dana Podjeda, s katerim smo pobližje spoznali t. i. “Homo covidensis”, kot kovidskemu človeku pravi dr. Podjed, ki v dobi digitalne in zelene tranzicije sveta doživlja tudi sam svojo preobrazbo. Uradnemu delu dogodka je sledilo kosilo in druženje ob pogledu na Dravo.

Tudi letos nas je spremljal razgled na Dravo in okolico, ko smo se zbrali na zadnjem DIGI-SI Community Days dogodku v sklopu projekta na Gradu Vurberk. Tokrat smo prisluhnili strokovnjakom s področja digitalnih dvojčkov v turizmu, kar je bila tudi osrednja tema dogodka. Tako smo razmišljali o podatkih kot osnovi za trajnostni razvoj turizma, o vlogi digitalizacije pri podnebnih spremembah ter o moči digitalnih platform v turizmu. Poleg dobrih praks digitalnih dvojčkov v turizmu je ekipa DIH UM prav tako predstavila storitve, ki jih ponujamo v sklopu konzorcija EDIH DIGI-SI. Kot veleva tradicija, smo se po uradnem delu programa, ki je potekal v Kulturnem domu Vurberk, peš povzpeli na vrh gradu Vurberk in se ob kosilu bolje spoznali in poiskali priložnosti za sodelovanje ter izmenjali dobre prakse.

Kljub temu da se projekt DIH-World zaključuje, DIGI-SI Community Days ostajajo v obliki letnih konferenc v sklopu konzorcija EDIH DIGI-SI.

Nekaj utrinkov z DIGI-SI Community Days dogodkov v sklopu projekta DIH-World si lahko ogledate v spodnji galeriji.

 

Skip to content