Digitalni evro – prihodnost plačevanja?

21/3/2021

V organizaciji Banke Slovenije potekala razprava »Digitalni evro – prihodnost plačevanja?«. Na okrogli mizi, ki je potekala v sklopu dogodka, je sodeloval tudi višji predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko dr. Boštjan Kežmah.

Digitalizacija je v zadnjih letih izrazito posegla na področje finančnih storitev in plačevanja, na kar se odzivajo tudi centralne banke. V zadnjih letih tako Banka Slovenije v​se več pozornosti in naporov usmerja v raziskovanje in razvoj centralnobančnih digitalnih valut, ki bi lahko predstavljale nov korak v evoluciji denarja. Cilj včerajšnjega dogodka je bila izmenjava stališč in pogledov na izzive in priložnosti, ki bi jih izdaja digitalnega evra prinesla slovenskim deležnikom.

V uvodni predstavitvi Simona Anka, direktorja oddelka Plačilni in poravnalni sistemi v Banki Slovenije, so se udeleženci dogodka seznanili s trenutnim stanjem aktivnosti Evrosistema na področju digitalnega evra.

Ključni del dogodka je predstavljala okrogla miza, na kateri so poleg predstavnika Banke Slovenije sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za finance, Zveze potrošnikov Slovenije, družbe Bankart d. o. o., društva Blockchain Think Tank Slovenia ter dr. Boštjan Kežmah. Razpravo je povezoval Igor E. Bergant.

Panelisti, kot tudi udeleženci, ki so sodelovali v interaktivnih anketah, so se strinjali, da digitalni evro ni oziroma ne bo kriptovaluta in da bo ključno vzpostaviti in nato tudi upravičiti zaupanje v digitalno valuto. Evropa pri vpeljavi ne sme zaostajati, je pa v zvezi z zasnovo valute še preveč nejasnosti, da bi lahko že govorili o tehničnih rešitvah. Panelisti so izpostavili, da bi bilo v prihodnje smiselno organizirati še več takšnih dogodkov, predvsem pa nasloviti interdisciplinarna vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z njeno zasnovo.

Dogodka se je udeležilo več kot 450 poslušalcev, kar kaže na to, da je tematika zelo aktualna. Predstavitev Banke Slovenije o tem, kakšno je trenutno stanje na omenjenem področju in katere aktivnosti potekajo na ravni Evrosistema, najdete na povezavi.

Skip to content